چند دهه ای است که از روش های گوناگونی برای افزایش استحکام چوب نجاری استفاده شده است که از جمله آن ها می توان به به کار بردن مواد نفتی، پوشش های سلولزی و روغن های حیوانی و گیاهی اشاره کرد که امروزه این روش ها کمی با هم دیگر تفاوت کرده است. در سال های گذشته در بازار داخلی نام ترمووود خیلی به گوش می خورد. از این مدل چوب در فضاهای مختلفی از جمله داخلی و بیرونی ساختمان به کار می رود. اگر به پوشش های سونا، زمین بازی و درب های دقت کرده باشید شاید به چشمتان بخورد؛ در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد.
آشنایی با ترموود
با توجه به بررسی چوب ها، از یک سری روش ها خاص استفاده می شود تا مقاومت چوب را بیشتر کنند. چوب های ترمووود دوام نسبتا خوبی در برابر وضعیت هایی دارند که انگار سایر چوب ها در مقابل آن ندارند. به عنوان مثال شرایط جوی، مانند آب و هوای مرطوب، باران، رطوبت و حتی آفتاب زیادی روی چوب ترمووود تاثیر خیلی زیادی ندارند؛ از این رو بیشتر طراحان ترجیح می دهند تا فضای بیرونی ساختمان با استفاده از ترموود طراحی و ساخته شود.
ساخت ترموود
ترموود به این صورت ساخته می شود که ابتدا باید با به کار گیری دما با در وضعیت زمانی مختلف و رطوبتی متفاوت، مقاومت چوب را بیشتر می کنند و با ایجاد تغییراتی در وضعیت شیمیایی چوب استحکام و مقاوت آن را در برابر پوسیدگی افزایش می دهند. در طی انجام این عملیات در سه دوره انجام می گیرد. در بخ اول دما در کورهای بخار و مخصوص چوب ۱۰۰ درجه می شوند و سپس در ۶ ساعت به اوج خود یعنی ۱۳۰ درجه رسیده و پس از اتمام آن رطوبت چوب تمام می شود.
پس از انجام این مراحل دمای چوب را دوباره بیشتر کرده و به ۲۲۵ درجه سانتی گراد رسانده که این دما به مدل چوب هم خیلی ربط دارد. این عملیات طی دو الی سه ساعت انجام پذیر است. پس از انجام این سری مراحل از بخار واسه این که چوب نسوزد یا ترک بر ندارد استفاده می کنند. لازم به ذکر است که در این مراحل حتما باید چوب کنترل شود تا به زغال تبدیل نشود.
پس از ۴۲ ساعت ترمووود شما آماده خواهد شد. ترمووود ها عموما با دو حرف S وd وجود دارند که در گروه s ابعاد آن ها بین ۶ تا ۸ درصد تغییر دارند و در چوب های گروه d بین ۵ ال ۶ درصد تغییر دارند.
کار کردن با چوب ترمووود
کار کردن با چوب ترموود ممکن است با سایر چوب ها کمی فرق داشته باشد؛ چون که ماهیت چوب ترمووود متفاوت است. چوب ترمووود پس از انجام یک سری مراحل گفته شده ساختار شکننده ای پیدا می کند که نمی توان روی آن برش فارسی انجام داد چوب که پس از آن لبه های این چوب ریش ریش می شود و کیفیت خودش را از دست می دهد. با توجه به نکات گفته شده برش استاندارد چوب های ترمووود چگونه است؟ این مدل چوب باید به صورت عمودی برش داده شود.
در زمان کار کردن با چوب ترمووود باید یک مقدار متفاوت عمل کنید. در چوب ترمووود نباید از میخ استفاده کنید؛ برای ان ها باید به سراغ پیچ های استنلس استیل بروید. میخ های فولادی در این چوب زود زنگ می زنند و ساختار را شکننده تر می کنند. همچنین اگر دو قطعه چوب ترمووود را نمی توان با استفاده از چسب های معمولی چسباند؛ لاید از چسب پلی اورتان استفاده کرد.
مزایای چوب ترمووود
چوب ترمووود یک سری ویژگی ها دارد که سبب شده در بین انواع و اقسام مدل های چوب، محبوبیت پیدا کند که عبارتند از:
- مقاومت و دوام بالا در برابر رطوب و پوسیدگی
- مقاومت بالا در مقابل نور خورشید
- یکنواخت و یک دست بودن رنگ آن
- وزن کمتر نسبت به چوب خام
- تولید شده بدون استفاده از مواد شیمیایی
از چه چوبی برای ترمووود استفاده می کنند؟
گزینه های زیادی برای تولید کردن چوب ترمووود وجود دارد و هر کشوری با توجه به فراوانی درخت چوبی که در آن هست می تواند از چوب متفاوتی بهره بگیرید. در کشور ما عموما از چوب کاج برای ترمووود استفاده می کنند. ضخامت چوب های تولید شده از کاج معمولا بین ۱۶ تا ۱۹ میلی متر می باشد.
نقطه ضعف چوب ترمووود
ترمووود هم یک سری معایب دارد. این چوب ۱۰۰ درصد در برابر آفتاب مقاوم نیست؛ از این رو برای آن از پوشش استفاده می کنند تا تغییر رنگ ندهد و پوسته پوسته نشود. از این رو معمولا شرکت های تولید کننده ترمووود مقاومت و میزان ماندگاری و آسیب نپذیری آن را ضمانت می کنند. اما پیشنهاد می شود تا برای افزایش دوام آن در برابر رطوبت و آفتاب از پوشش استفاده کنید این کار هم در هزینه و هم در نگهداری چوب کمک شایانی به شما خواهد کرد.
نقد و بررسیها