در سال ۱۸۳۴ شخصی به نام ویلهلم ژولیوس آلبرت که اهل کشور آلمان بود توانست سیم بکسل یا طناب فولادی را به طول ۳۸۴ متر به منظور استفاده در معدن نقره کارولین واقع در کوه های هارز تولید کند و از آن پس می توان گفت که کشور آلمان به طور رسمی اولین تولید کننده بهترین سیم بکسل ها در تمام جهان شد.
سیم بکسل چیست؟
اگر بخواهیم یک تعریف ساده از سیم های بکسل داشته باشیم می توان گفت این همان طنابی است که لایه های آن از مفتل های نازک فولادی تهیه شده است حال آنکه تعداد، نوع مفتول و ضخامت به کار رفته از لحاظ کیفیت و نوع بافته شدن این مفتول ها به یکدیگر ساختار این سیم ها را تشکیل می دهند و انواع مختلفی را بوجود می آورند.
اجزاء سیم بکسل
- سیم ها (wire)
- رشته(strand)
- هسته یا مغزی (core)
- سیم ها (Wire) به دور هم تابیده می شوند و رشته را می سازند.
- رشته (Strand) که بطور مارپیچ دور یک هسته یا مغزی قرار می گیرند.
- هسته یا مغزی (Core) که قسمت اصلی سیم بکسل بوده و از جنس الیاف گیاهی یا مصنوعی و یا فولادی می باشد.
نحوه صحیح اندازه گیری سیم های بکسل
اندازه گیری این سیم توسط کولیس حتما باید از برآمدگی سیم تا بر آمدگی روبرویی اش محاسبه شود.
چگونه اطلاعات سیم بکسل را بخوانیم؟
برای دادن اطلاعات از این سیم ها می بایست آشنا به خواندن آن باشید که قطعا کار تخصصی می باشد . به طور مثال سیم بکسل W-IWRC 8*19 12mm 1770 U sz standard
محاسبات سیم بکسل
بگذارید از ساده ترین اطلاعات شروع کنیم .
- مقدار ۱۲mm نشان دهنده ضخامت سیم می باشد.
- مقدار ۱۹*۸ بدین معناست که سیم از ۸ رشته فولاد تشکیل شده که هر کدام ازین رشته ها نیز خود از ۱۹ مفتول نازک تهیه شده اند.
- لازم به ذکر است که در این حالت رشته سیم وسط نیز از فولاد می باشد و در شمارش هم حساب می شود .
(W (Warington
- شکل قرارگیری نوع چیدمان سیم های موجود در رشته ها را نشان می دهد که همچنین می تواند به شکل های (S (Seal) و (F (Filler و (W (Warrington سیم می باشد.
- IWRC (Independent wire rope core) هسته مستقل سیم می باشد.
مغز فولادی خودش می تواند، یک طناب فولادی باشد که به آن مغزی مستقل طناب فولادی (IWRC) می گویند و یا ممکن است به جای آن نوشته باشند (Fc (Fiber core به معنی هسته کنفی می باشد که در سیم های با مغزی کنفی استفاده می شود.
- Standard این کلمه یک اصطلاح می باشد برای آنکه نوعی از سیم بکسل را تعریف کنیم
- که در تمامی رشته های آن از مفتلی با قطر مساوی استفاده شده است.
- ۱۷۷۰ : بیانگر این مسئله است که که فولاد این سیم فرآوری شده برای تولید مفتول است
- نشان دهنده مقامت این مفتول ها می باشد.
- U : منظور غیر گالوانیزه بودن سیم است و از G و یا B برای گالوانیزه بودن سیم استفاده می شود. (Un galvanized)
- Sz : جهت پیچش سیم ها به در یکدیگر را نشان می دهد.
سیم های یک رشته ای به دو صورت یعنی راست گرد (z) و چپ گرد (s) به دور هم تابیده می شوند و به راحتی قابل تشخیض اند و پس از آن ها خود رشته دور مغزی چرخیده می شوند. اگر جهت تابیدن سیم ها در رشته و جهت تابیدن رشته ها به یکدیگر یکسان باشند هر دو راست گرد zz و یا چپ گرد ss می شوند. اگر جهت تابیدن سیم ها یکسان باشد سیم با تاب لنگ (Lang Lay) خواهیم داشت اگر جهت تاب یکسان نبود سیم با تاب معمولی (Regular Lay) بدست می آید.
نحوه انتخاب سیم بکسل مناسب برای آسانسور
بهترین سیم بکسل آسانسور با سیم های دیگر بسیار متفاوت است، این تفاوت به لحاظ صنعت مورد نظر و مشخصات فنی و محلی که از آن استفاده می شود مهم است، ازین رو سیم بکسل آسانسور می بایست انواع آزمایشات کششی پیچشی ،خمشی و در نهایت پس از گرفتن تأییدیه کنترل کیفیت به تولید و توزیع انبوه می رسد.
برای انتخاب این سیم مهم ترین المان ، استحکام یا مقاومت آن است که بر اساس وزن بار محاسبه می شود. مثلا اگر بخواهیم باری با وزن ۲ تن را جا به جا کنیم و این جابه جایی را با دو سیم بخواهیم انجام بدهیم می بایست حداقل بار کاری هر سیم بالاتر از ۱ تن باشد .
دیگر عوامل بسیار مهم در انتخاب بهترین سیم بکسل مناسب عبارتند از :
- زاویه ای که سیم باید در آن حالت کار کند
- طول سیم
- تخمین تعداد دفعاتی که آسانسور به حرکت در می آید
- محیطی که سیم در آن کار می کند (مرطوب- خشک – سرد و گرم بودن)
- هنگام استارت زدن برای حرکت آیا دستگاه ضربه ای به سیم ها وارد می کند یا خیر.
نکته آخر
سیم بکسل هایی که قدرت بسیار بالایی دارند (بافت های compact) طول عمر پایین تری دارند و اینکه انعطاف پذیری و استقامت و استحکام و طول عمر همگی می بایست رعایت شوند. برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید در دوره آموزش نصب آسانسور ما شرکت کنید.
نقد و بررسیها