آهنگری که هنر شکل و قالبدادن به فلزها در آن نگاشته شده است از انواع نیروهای فشاری برایاینگونه شکل دادن استفاده میشود که البته چکش آهنگری وسیلهی مورد نیاز و مهم برای این عملکرد محسوب میگردد و حتماً میدانید که از جمله قدیمیترین شیوههای شکلدهی برای انواع فلزات از دیرباز تا کنون در این شغل نهفته است.
گروهبندی حرارت خاص باعث شده است که آهنگری سرد، داغ و گرم بهتواند هر کدام با فرآیندی خاص بهکار خود ادامه دهند و نمیتوان بهصورت کلی در مورد وسایل و لوازم موجود در این شغل نظری داد چرا که هرکدام از ساختار و وزن بهخصوصی تبعیت میکنند و حتی تا صد تُن ممکن است وزن داشته باشند.
نوع کار آهنگری از همان آغاز تا به امروز با فرآیندهای خاصی روبهرو بوده است که با تجهیزات و لوازم متفاوتی کار خود را بهجلو برده و هرکدام نسبت به پیشرفت صنعت زمان خود وسیلهای را کشف کرده و یا بسیاری از لوازم بهحالت انقضا درآورده شده است.
دوام و استقامت قطعه
شاید بدانید که نوع قطعه که در آهنگری تولید میشود بسیار مستحکمتر از تولید در ریختهگری میباشد چراکه شکل اصلی فلز از درون و جانمایهی اصلی آن با تغییر همراه میشود و اینگونه بافتان با حالت بهتری تغییر شکل میدهد که البته نوع هزینهی بسیار پایین آن در مقایسه با ریختهگری جای بحث دارد، بههمینخاطر بسیاری از افراد برای اینگونه خدمات خود به سمت آهنگری رهنمون میشوند.
لقمه که اولین قطعه برای ساخت هر چیزی میباشد باید در قالب قرار بگیرد تا بهواسطهی نیرویی که از سمت افراد و یا فرد به آن وارد میشود با حالت حرارتدیده و گداخته در بیاید اینگونه قالب، فرم خاص خود را میگیرد و در تمام مراحلی که آهنگر به کار خود ادامه میدهد حرارت و گرما چیزی است که بدون شک با آن سروکار دارد.
مدنظر داشته باشید بسیاری از فلزها مانند: آلومینیوم، مس، برنج و فولادهای کربنی هر کدام را میتوان در این حوزه مورد استفاده قرار داد اما بهتر است از تیتانیوم برای فرمدهی استفاده نکنید چرا که ساختاری ضعیف را بههمراه دارد.
اهمیت دما در آهنگری
دما در این نوع حوزه حرفهای زیادی برای گفتن دارد چراکه برای آهنگری داغ اصولاً هفتاد درصد در دما با حرارت باید عجین شده باشد اما بالاتر از سی درصد از حرارت را برای آهنگریهای گرم میتوان استفاده کرد و بهطور معمول از ۳۰ درصد به پایین را جز اهنگری سرد میگذارند، اما اگر بخواهید که تغییر فرم و قالب خود را با سرعت عمل بیشتری به ثمر برسانید قطعاً باید به سراغ نوع داغ آن بروید.
انواع قالب در آهنگری
زمانیکه صحبت از قالبهای آهنگری بهمیان میآید بهتر است بدانید که عموماً قالبهای بسته، آزاد و قالببسته که خود یک قالب بهخصوص بهشمار میرود هر کدام نحوهی استفادهی خاصی را میطلبند.
که در نوع بستهی گرم کاربرد پرسهای هیدرولیکی نیز وجود دارد؛ دوام و استقامت بالا را در نتیجهی کار بهنمایش میگذارند اما اگر به دنبال فرم سادهتری هستید میتوانید به سراغ قالبهای باز بروید اما در نوع قالب بسته دما بهشکل پایینتر میباشند و شما باید نسبت به دما اصطکاک و حتی دوام قطعه در استفاده از قالبها دانشی داشته باشید تا بتوانید نوع عملیات خود را با کیفیت بهتری به پایان برسانید..
آهنگری ایزوترمال
شاید نام آهنگری ایزوترمال را احتمالاً شنیده باشید که در آن از حرارت داغ استفاده به شکلی خاص استفاده میشود و اگر بخواهید که کرنش پایینتری را نسبت به شیوههای دیگر را آهنگری در دست داشته باشید این قدرت را دارید این نوع را امتحان کنید و حتی به ماشینکاری نیز احتیاجی نیست که البته میتواند برای کار با قطعاتی مانند: نیکل روش مناسبی بهشمار آید.
در مورد دقت و توجه ابعاد باید یک تقسیمبندی صورت بگیرد چرا که آهنگری دقیق باید بهگونهای باشد که شکل مورد نظر در انتهای کار دقیقا همان چیزی باشد که مورد نظر بوده و حتی از روند ماشینکاری بسیار کم در این مقوله میتوان استفاده کرد و همچنین توجه به ابعاد و دقت در آن از نکات مهم و اساسی به شمار میرود که آهنگر باید بتواند نوع جریان فلز مورد نظر را در هنگام کار کاملا به دست داشته باشد و مدیریت در این زمان از حساسیت ویژهای برخوردار است.
جنس قالب در کار آهنگری
خاطر نشان میکنم انواع قالبهای موجود در آهنگری از جنس فولاد آلیاژ به وجود میآیند که دوام بالای آنها در مقابل ضربه؛ استانداردهای خاصی را تعیین میکند و برای آلومینیوم زاویهی قالب حدود سه درجه اما برای فولاد هفت درجه در نظر گرفته میشود که حتی دندهها عریض هستند.
آهنگری پرسی
بهتر است به یاد داشته باشید در آهنگری پرسی، عیبی نهفته است که به قطعهی کار بر میگردد و میتواند سرعت عمل کار شما را کاهش دهد و بدینصورت شما باید به انعطافپذیری کمتری در کار خود فکر کنید و اینگونه نتیجهی کار شاید رضایتبخش نباشد اما بهخاطر تکامل خاصی که پیدا کرده است نیز با ویژگیهای خوبی همراه شده است و توانسته از عیبهای خود نیز بکاهد و در این شعل حرفی برای گفتن داشتهباشد.
نقد و بررسیها