در این مطلب می خواهیم از وسیله ای (بافر آسانسور) بنویسیم که جان تعمیرکار ها و نصاب های آسانسور را نجات می دهد. بافر ضربه گیر آسانسور نوعی ضربه گیر پلاستیکی،هیدرولیکی یا فنری است که انرژی وارد شده را با جمع شدن در خود ذخیره می کند و باعث می شود تا از شدت وقوع حادثه و بر خورد بکاهد.
بافر آسانسور چگونه کار می کند؟
چنانچه کابین آسانسور با سرعت ۱۵ درصد بیشتر از سرعت نامی و تعریف شده در حال حرکت به سمت پایین چاه آسانسور باشد و هیچ یک از قطعات مدار ایمنی که وظیفه توقف کابین را دارند مانع حرکت کابین نشوند در انتهای چاه (چاهک) آسانسور بر روی سکوی بتنی قطعه ای به نام بافر ضربه گیر آسانسور وجود دارد که در صورت حضور سرویس کار یا نصاب آسانسور در چاهک از شدت ضربه جلوگیری می کند و باعث می شود تا جان انسان به خطر نیوفتد. بافر ها دو نوع اند که نوع اول جذب کننده انرژی (AT(Accumulation Typeاست و نوع دوم مستهلک کننده انرژی (DT (Dissipation Type است.
نوع اول جذب کننده انرژی
برای سرعت های تا یک متر بر ثانیه از فنر یا لاستیک فشرده برای جذب انرژی استفاده می کنند.
نوع دوم مستهلک کننده انرژی
از این نوع بافر آسانسور برای آسانسور هایی با سرعت بیش از یک متر بر ثانیه استفاده می شود و خنثی کردن این مقدار انرژی بر عهده ضربه گیر های هیدرولیکی است. نکته جالبی که در نوع دوم وجود دارد این است که به وسیله یک دورانداز که از طریق تابلو فرمان به موتور دسترسی دارد نیز می تواند فرمان دهد و مقدار سرعت آسانسور را کنترل کند و سرعت را به اندازه ای کند که برای بافر ضربه گیر در آسانسور طراحی شده تنظیم شود.
ضربه گیر های جذب کننده انرژی
- ضربه گیر فنری
- ضربه گیر پلی اورتان
ضربه گیر فنری
در این بافر ضربه گیر آسانسور از فنری مارپیچ با مقطع دایره استفاده می شود که خود فنر دو نوع متفاوت دارد
۱- فنر لول
۲- فنر تخت
البته امروزه از این نوع بافر ضربه گیر در آسانسور خیلی استفاده نمی شود .
بافر آسانسور پلی اورتان در صنعت آسانسورها
پلي اورتان به دسته ای از مواد شیمیایی كه از واكنش پلی يول و ايزوسیانات تشكيل شده، اطلاق می گردد مطالعات انجام شده نشان داده كه فوم هاي سخت پلي اورتان به عنوان عايق حرارتي نیز بسیار مناسب اند به دلیل آنکه پلی اورتان به دو دسته فوم های نرم ومحکم تبدیل می شود در صنعت آسانسور رفته رفته جای خود را به درستی پیدا کرد و از فوم نرم این ماده بعنوان ضربه گیر آسانسور استفاده می شود. از پلی اورتان به طور رایج در آسانسور هایی با سرعت نامی پایین استفاده می شود.
ضربه گیر مستهلک کننده انرژی
ضربه گیرهای هیدرولیکی: ضربه گیر هیدرولیک متوقف کننده ارتجاعی می باشد که عمل ترمز کردن را بوسیله سیالات صورت می دهد. این ضربه گیر ها به گونه ای طراحی می شوند که خاصیت آن را دارند که انرژی جنبشی کابین یا کادر وزنه را به انرژی حرارتی در بیاورند و روغنی که داخل محفظه است را به وسیله نیروی وارده منقبض می کنند و تبدیل انرژی شکل می گیرد. در ضربه گیرهای فنری به دلیل آنکه خاصیت بازدارندگی وجود دارد نیروی وارده دوباره به کابین برمی گردد.
محل نصب بافر آسانسور
ضربه گیر ها در انتهای چاه آسانسور در محلی که به نام سکوی کف چاه می نامیم در مرکز ثقل کادر وزنه و کابین هر کدام یک عدد بافر نصب می شود، مقدار ارتفاع سکوی محل نصب ضربه گیر ها حداقل باید ۵۰ سانتی متر باشد تا جان پناه ته چاهک آسانسور فراهم شود و تکنسین فنی آسانسور در صورت سقوط کابین در این قسمت پناه بگیرد.
بسیار مطلب عالی و جالبی بود ممنون از شما دوستان فنی شو
نظر لطفتونه پدرام جان
واقعا وقت و انرژی میگذارید با هر مطلب شما کلی اطلاعات بما اضافه میشود من یه دونه از این پلی اورتان را دارم در زمانی که ساخت و ساز داشتیم و حال دید من نسبت ب ان کلی فرق کرد
باتشکر از تیم فنی شو. صفری شاهین شهر
آقای صفری عزیز خیلی خوشحالیم که باعث اضافه شدن اطلاعات شما شدیم
ممنون از لطفتون
ارتفاع چاهک اگه بیشتر از ۵ متر باشه چکار باید کرد؟
با تشکر از مطالب ارزشمندتان. بافر ها کی باید تعویض شوند آیا بافرها عمرکاری دارند. ممنون از پاسختان
خواهش میکنم نظر لطفتونه
بسته به کیفیت و برند بافر داره
ولی معمولا زیاد نیازی به تعویض نیست