چسب ماده غیر فلزی میباشد که برای سطوح و اجسام مورد استفاده قرار گرفته و پیوندی بین آنها ایجاد میکند. چسبها خواص چسبندگی دارند و در انواع و اقسام گوناگونی طبقه بندی میشوند. چسبها معمولا با بخار آب سست شده و وا میروند و برای فلزات هم کارایی ندارند. اما از آنها به وفور در صنعت سازو ساز استفاده میشود. در این مقاله به ارزیابی و بررسی اطلاعات آکوستیک، مکانیکی، کارایی و مفهوم چسبها خواهیم پرداخت و در آن چسبهای گوناگون را بررسی خواهیم کرد در این مقاله به بررسی چسب چوب سفید، زرد، حیوانی و …. میپردازیم پس با وب سایت فنی شو، مرجع آموزش دورههای فنی حرفهای همراه شوید.
چسب چوب سفید یا PVA
اولین چسب پرکابرد در صنعت ساخت و ساز که میخواهیم به بررسی آن پردازیم، چسب چوب سفید است که در کلیه زیر شاخههای صنعت چوب مورد استفاده قرار میگیرد. این مدل چسب پس از این که خشک میشود، شکل لاستیکی داشته و دارای ارتعاش نیست. چسب چوب سفید برای چوبهایی که دارای رزین و روغن هستند خوب نیست. نکتهای که باید درباره چسب چوب سفید در نظر داشته باشید این است که نباید در محیط مرطوب نگهداری شود و یا این که با آب مستقیم ارتباط داشته باشد. چسب چوب سفید هر چند مزایای زیادی دارد اما از معایبی هم برخوردار است. این چسب در دمای بیشتر از ۹۰ درجه سانتی گراد و یا با تزریق بخار گرم، شل شده و وا میرود؛ اما زمان چسبندگی کمی دارد. کمتر از ۵ دقیقه این چسب میچسبد و مدت زمان باز شدن آن حداکثر ۲۰ دقیقه است.
چسب چوب زرد
دومین چسبی که میخواهی به بررسی آن بپردازیم. چسب چوب زرد است این مدل چسب به PVA معروف است چون که خواص فیزیکی آن مشابه با PVA معمولی است با این فرق که حالت لاستیکی آن کمتر میباشد. چسب چوب زرد مدت زمان چسبندگی کمتری دارد و سمباده خوری خوبی دارد. ضمنا این چسب مفاومت دمایی آن بهتر و وارفتگی کمتری دارد. همچنین در برابر جابه جایی جانبی آن مقاومت آن بالاتر است. برای کار با این چسب چوب زرد با چسب پی وی آ شباهت دارد. در کار با این مدل چسب معمولا مواد فلورسنت را با چسب مخلوط کرده تا بتوانند پیش از انجام پوشش رنگ سطح کار را به دقت نظافت نمود تا مواد فلورسنت زیر نور بدرخشد.
چسب حیوانی گرم
چسب حیوانی گرم از دیگر چسبهای پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی است. این مدل چسب به سریشوم گرم معروف میباشد و از مدل پروتئینی است که محلول در آب هم میباشد. خواص مکانیکی، آکوستیک و فیریکی این چسب سبب شده تا در صنعت ساخت و ساز از آن به وفور به کار گرفته شود. این چسب خواص مکانیکی دارد که ازجمله آنها میتوان به قدرت چسبندگی و مقاومت در برابر نیروهای جانبی، نداشتن وارفتگی دمایی و مقاومت در دماهای بالا اشاره کرد. ضمنا چسب حیوانی گرم پس از خشک شدن حالت لاستیکی نداشته و ارتعاشات را به خوبی ارسال میکند. چسب حیوانی را میتوان به خوبی سمباده زد و از از آن جایی که چوب رزین و روغن بالایی دارد و یا این که پس از ساخته شدن در مناطق مرطوب استفاده شود، مشکل ساز خواهد شد.
چسب حیوانی سرد
چسب حیوانی سرد که مایع است، پروتینی و ژلاتینی حیوانی میباشد که در دمای اتاق مایع بوده و بدون گرم کردن است. ضمنا ازفساد این چسب در مدت زمان کم هم جلوگیری میکند. چسب حیوانی سرد نسبت به چسب حیوانی گرم، مدت زمان طولانی تری میکشد که باز شود و از ویژگیهای آن میتوان به هادی بودن برای ارتعاشات اشاره کرد. ضمنا این چسب قابل تعمیر بوده و مدت زمانی که برای چسبانک بودن آن نیاز است زیر دو دقیقه میباشد و بین ۲ تا ۴ ساعت نیاز دارد تا کلمپ شود. چسب حیوانی سرد حلال در آب است و برای به حداکثر رسیدن مقاومت آن بهتر است تا ۱۲ ساعت زیر پرس و در محیط خشک نگهداری گردد.
چسب پروتئین ماهی
چسب پروتیئن ماهی از ترکیب پوست و باله چند تیره ماهی تشکیل میشود که به صورت مایع میباشد. ویژگیهای آکوستیکی و مکانیکی این چسب شباهت زیادی به چسب حیوانی گرم دارد و امکان انتقال ارتعاش آن بهتر از چسب حیوانی گرم میباشد. چسب ماهی زمانی که چسبندگی اولیه خود را دارد مدت زمان کمی است اما در عوض مدت زمان کلمپ آن بیشتر است. زمانی که این چسب به قطعه ای میچسبد پس از ان با گرما و آب شل میشوند به همین دلیل چسب پروتئین ماهی را برای چوبهای روغنی مناسب نمیدانند و موادی که با این چسب تولید میشوند نباید زمان زیادی در رطوبت قرار داشته باشند. برای استفاده از این چسب بهتر است برای رسیدن به بیشترین مقاومت خود، ۱۲ ساعت زیر پرس و در جای خشک نگهداری شود.
چسب پلی یورتان
چسب دیگری که به دلیل ماندگاری آن در صنعت چوب کارایی خیلی زیادی دارد؛ چسب پلی یورتان است. استقامتی که این چسب در برابر سرما، گرما و رطوبت دارد سبب شده تا در هر زمان و مکانی قابل استفاده باشد. این چسب از مایعی تشکیل شده که در زمان وجود رطوبت فعال میشوند و به سختی کنده خواهند شد به عبارتی دیگر رطوبت سبب شده تا این چسب سفت و محکم گردد.
نکته جالب دیگری درباره چسب پلی یورتان امکان افزایش حجم و خشک شدن انفجاری آن است. یعنی پس از خروج از ظرف و قرار گرفتن در جای مد نظر، حجم آن زیاد شده؛ طوری که سه برابر اولیه میشود. امکان ارتعاش این چسب بین پی وی آ و حیوانی است. یعنی از چسب پی وی آ بیشتر اما از حیوانی کمتر میباشد. چسب پلی یورتان مناسب برای چوبهای روغنی است. چسب پلی یورتان پس از این که خشک میشود قابلیت حل شدن ندارد و برای باز شدن حتما باید تخریب گردد.
چسب نیتروسلولز سالونت
این مدل چسب کمی متفاوت از بقیه است. چسب نیتروسلولز سالونت برای چسباندن زه پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد. این چسب هم در برابر دما، رطوبت ماندگاری زیادی دارد. قابلیت سمباده زنی داشته و پس از خشک شدن حالت لاستیکی ندارد. این مدل چسب حلال رنگ نیتروسلولزی است و در زمان تماس با آن، رنگ کاملا خشک شده و آسیب میبیند و برای انسان هم ضرر دارد؛ چون که به پوست آسیب زده و باعث کوری میشود. حتما در زمان استفاده این چسب دستکش و نکات ایمنی رعایت شود.
چسب سیانو اکریلات
چسب سیانو اکریلات در ایران به سوپر چسب یا همان چسب یک دو سه محبوب است. این مدل چسب قدرت خیلی زیادی ندارد اما با این وجود کارایی خیلی بالایی دارد. چسب یک دو سه در برابر دما و رطوبت مقاومت بالایی داشته و در موقعیتهای
گوناگون کار میکند و بازدهی دارد. این مدل چسب یک دو سه برای چسباندن زه ساز، چسب کمکی در کنار چسب اصلی مورد استفاده قرار میگیرد. این مدل چسب پس از زمان خشک شدن حالت و مدل کریستالی داشته و انتقال دهنده ارتعاش است. چسب یک دو سه پس از استفاده با گذشت زمان قدرت و استحکام خود را از دست داده طوری که با چند ارتعاش خرد میگردد.
سیانو اکریلات خود به تنهایی برای پوست انسان ضرر داشته و زمانی که با چشم تماس پیدا کند؛ کور میشود. محتویات اسپری کاتالیزور این مدل چسب سمی بوده و تنفس زیاد آن، مشکلات ریه ایجاد کرده و زخم در ریه ایجاد میکند. برای کارکردن با این چسب حتما از دستکس، ماسک فیلتر دارد استفاده کرده و نکات ایمنی را را هم حتما رعایت فرمایید. برندهای زیادی در بازار به تولید و فروش این محصول میپردازند که عموما کیفیت یکسانی دارند.
چسب اپوکسی
شاید نام چسب اپوکسی را بیشتر از هر چسب دیگری شنیده باشید این مدا چسب به صورت جفت ماده و تک ماده وجود دارد و قدرت خیلی زیادی دارند و در برابر دما و رطوبت هم مقاومت بالایی دارد. این مدل چسب در برابر روغن، حلال و ساختار صلب پس از خشک شدن هم مقاوم هستند. چسب اپوکسی انواع و اقسام مختلفی دارد که برخی از آنها در بین الباقی هم مشترک است. چسب اپوکسی این قابلیت را دارد در همه شرایط آب و هوایی به خوبی کار کند و انتقال دهنده خوبی هم برای ارتعاشات است.
چسب اپوکسی در مقابل هر فرکانس، پاسخ متفاوتی در انتقال ارتعاش از خود نشان داده و برای استخوان بندی هم استفاده میکند. این مدل اپوکسی حلال خانگی و کارگاهی نداشته و تقریبا پس از خشک شدن بازگشتی ندارد و تنها راهکار برای باز کردن آن اتصال در حلالهای صنعتی خاص است. چسب اپوکسی معمولا پس از ۲۴ دقیقه خشک میگردد که با توجه به نوع آن متفاوت است.
برای استفاده چسب اپوکسی هم حتما نکات ایمنی را رعایت کنید؛ چرا که اپوکسی برای پوست ضرر داشته و در زمان استفاده حتما باید از دستکش استفاده کرده و مراقب چشم و صورت تان هم باشید. برندهای معروف در بازار که به فروش چسب اپوکسی میپردازند زیاد هستند که از متداول ترین آنها میتوان به SMITH، SUPER BOND و WEST SYSTEM اشاره کرد.
نکات مهم برای خرید چسب
تهیه چسب یکی از کارهای مشکل است؛ چرا که در نگاه اول موارد زیادی برای خرید چسب مهم نمیباشند اما به مرور زمان اهمیت پیدا میکنند؛ چون که انواع اقسام چسب با هم فرق دارد. اولین نکته برای خرید چسب که باید به آن توجه کنید میزان وزنی است که چسب میتواند تحمل کند. چسبها با توجه به موادی که در ساختار آنها استفاده شده است، پیوند خاصی ایجاد میکنند که وزن مختلفی را میتوانند تحمل کنند. از طرفی برای خرید چسب مدت زمانی که نیاز دارند، خشک شوند را هم در نظر داشته باشید. چون که در هر کاری ممکن است نیاز باشد تا چسب سریع خشک شود اگر سراغ چسب دیر خشک بروید، ممکن است خرابی ایجاد کند.
نقد و بررسیها