احتمالا برایتان پیش آمده است که قصد تغییر در فضای خانهیتان را داشته باشید. ممکن است بخواهید کمی در ساختار فضای خانه تغییر ایجاد کنید. مثلا نشیمن را بزرگتر کنید، جای سرویس بهداشتی را تغییر دهید و تغییراتی از این قبیل. گاهی هم هدف شما از تغییر، اصطلاحاً تنوع و نو کردن فضای خانه و غالباً وسایل آن است. برای این تغییرات همچون تمامی کارهای تخصصی باید از متخصصان این عرصه کمک بگیرید. در اینجا اهمیت سپردن کار به دکوراتور یا طراح فضای داخلی مشخص میشود. برای انتخاب درست نیاز داریم تفاوت طراح داخلی با دکوراتور و وظایف آنان را بشناسیم که در ادامه با آن آشنا خواهیم شد.
طراح فضای داخلی را بشناس
برای شناخت یک طراح داخلی و وظایفش، نخست باید بدانیم طراحیِ داخلی چیست؟ طراحیِ داخلی فن یا دانشی که فضا را به طور مناسب و خلاقانه طراحی میکند تا کیفیت زندگی افراد در آن فضا به حد بهینه برسد. این طراحی باید طبق اصول باشد و همواره تحت نظارت قرار میگیرد تا مغایر با حفاظت محیط زیست و اصول ایمنی نباشد. طراح فضای داخلی از مراحل ساخت وارد پروژه میشود و فضا را بررسی و تجزیه و تحلیل میکند و کاربری آن را برای بازسازی مشخص میکند. در نتیجه تلاش های طراح داخلی باعث استفاده بهینه و کاربردی از فضا خواهد شد. در واقع میتوان گفت طراح داخلی فضاها و فرم های داخلی ساختمان را با توجه به اصول طراحی معماری بازسازی میکند.
با دکوراتور آشنا شو
دکوراسیون داخلی را میتوان دانش زیبایی شناسی فضا تعریف کرد. دکوراتورهای داخلی بعد از اینکه عملیات طراحی و اجرای یک سازه تمام شد کارشان را شروع میکنند. دغدغه آنها زیبایی و جذابیت فضا است. دکوراتورها برای فضای داخلی طراحی و ساخت انجام نمی دهند. اما برای آن دکوراسیون انتخاب میکنند. آنها تلاش میکنند چیدمان اجزاء در فضای داخلی به زیباترین و هماهنگ ترین شکل ممکن، صورت گیرد. مثلا هماهنگی رنگ ها در پرده و مبلمان، انتخاب اکسسوری های جدید، چیدمان ابزار تزیینی و … را انجام میدهند.
۵ عملی که دکوراتور و طراح فضای داخلی را از هم متمایز میکند
۱- انتخاب متریال
در انتخاب متریال، طراحِ فضای داخلی فاکتورهای زیادی را در نظر میگیرد و سپس متریال مورد نیاز را تهیه میکند. چون وظیفه طراح داخلی اقتضاء میکند طبق فن، اصول و قواعد، کاری را انجام دهد. اما دکوراتور در انتخاب متریال تنها از بُعد زیبایی شناسی آن را بررسی میکند و در صورتی که آن متریال را زیبا و هماهنگ با فضای خانه ببیند اقدام به تهیه آن میکند. به طور مثال، برای تهیه کف پوش، یک دکوراتور به رنگ و جنس و بافت کف پوش توجه میکند. اما یک طراح داخلی علاوه بر این ها باید به فاکتورهایی همچون عایق بودن، اشتعال پذیری، گاز زدایی و مسائل ایمنی هم توجه کند.
۲- مهارت های شغلی
طراح داخلی در طراحی و بازسازی یک ساختمان و همچنین در برنامه ریزی فضای آن نیز مهارت دارد. مهارت برنامه ریزی فضای داخل مخصوصاً در آپارتمان ها برای بهبود کارایی آن ضروری به نظر میرسد. حوزه مهارت های طراح داخلی، از اولین اقدام همانند کشیدن نقشه اولیه تا آخرین مرحله که چیدن ابزار تزیینی است، گسترده میباشد. دکوراتور اما مهارت زیباسازی و تزیین فضای داخل خانه را دارا است. دکوراتورها با تجربه و دانشی که در مورد رنگ ها، وسایل تزییناتی، مبلمان و … دارند به سرعت میتوانند ایده چیدمان جذاب و مناسب فضای خانه شما را بدهند.
۳- همکاران دکوراتورها و طراح ها
طراحان داخلی اغلب با پیمانکاران و معماران در همکاری هستند. چون خواسته مشتری غالبا ساخت یا بازسازی خانه یا مغازه یا هتل و مجتمع است. اما دکوراتورها با پیمانکاران و معماران سر و کار ندارند. تنها بواسطه شغلشان ممکن است فروشندگان مبل، پرده، وسایل تزیینی را بشناسند و با آنان در امر خرید و نصب همکاری کنند.
۴- تحصیلات آکادمیک
دکوراتور شخصی است که معمولا بدون تحصیلات آکادمیک و رسمی کار خود را شروع میکند. برای دکوراسیون داخلی رشته و آموزش دانشگاهی وجود ندارد. چون در نهایت هدف دکوراسیون داخلی زیبایی ظاهر فضا است. اما دوره های زیادی در مراکز خصوصی وجود دارد که هنر دکوراسیون داخلی را آموزش میدهند. اما یک طراح داخلی غالبا شخصی با تحصیلات آکادمیک است. ( دوره دو یا چهارساله دانشگاهی در رشته طراحی معماری). در تحصیلات دانشگاهی اصول رنگ ها، طراحی توسط کامپیوتر (AUTOCAD) و قواعد معماری و مهندسی آموزش داده میشود. اما مهم ترین چیزی که طراحان داخلی آموزش میبینند نقشه کشی فضا است. طراحان داخلی همچنین ملزم به گذراندن دوره کارآموزی پیش از شروع رسمی کارشان هستند.
۵- هزینه خدمات
میزان تحصیلات رسمی، تجربه و توانایی طراحان داخلی در بررسی فضا و برنامه ریزی پروژه باعث شده هزینه خدماتشان نسبت به دکوراتورها بیشتر باشد. همچنین مدت زمان حضور آنها در پروژه و مسئولیتشان نسبت به پروژه از دکوراتورها بیشتراست.
بالاخره چه کسی را استخدام کنید؟
اینکه بین طراح داخلی و دکوراتور کدام را باید استخدام کنید وابسته به نیاز شما است. اگر تغییرات مد نظر شما شامل تغییرات ساختاری مثل برداشتن دیوار ، جابجایی لوله کشی ، جابه جایی سیم کشی یا اضافه کردن پنجره یا درب جدید باشد؛ به طراح داخلی نیاز دارید. اما اگر تغییرات مد نظر شما شامل تغییرات ساختاری نباشد و تنها زیباسازی منزل مدنظرتان است مثل، تعیین سبک دکوراسیون، انتخاب کاغذ دیواری، رنگ و فرنیچر، انتخاب پنجره، نورپردازی و لوازم تزیینی باید از یک دکوراتور کمک بگیرید.
در کمک گرفتن از طراح داخلی یا دکوراتور به دو نکته توجه کنید
۱- تحصیلات و دوره های آموزشی متضمن مهارت فرد نیستند و شما باید به سابقه کار و نمونه کار آن ها نیز توجه کنید.
۲- یک طراح داخلی میتواند کار یک دکوراتور را نیز برای شما انجام دهد، اما برعکس آن ممکن نیست. زیرا طراحی داخلی یک دانش فنی است که اساس آن بر قواعد معماری استوار است.اما دکوراسیون داخلی بر ذوق و سلیقه استوار است که یه طراح داخلی با تجربه و داشتن ذوق هنری، دانش روانشناسی، جامعه شناسی و اطلاع از مد روز نیز میتواند کار دکوراسیون را نیز برای شما انجام دهد. اما دکوراتور به علت نداشتن فن طراحی داخلی قادر نیست هم طراح داخلی باشد هم دکوراتور.
نقد و بررسیها