لامپ یکی از انواع وسایل تامین کننده نور است که با ساختار داخلی که دارد انرژی الکتریکی را به نور یا روشنایی بر می گرداند. روشنایی از گذشته اهمیت زیادی داشته است، وجود لامپ و تامین میزان نور مورد نیاز مردم بسیار مهم میباشد و وجود لامپ توانسته مشکلات زیادی را حل کند.لامپها در گذشته بسیار ساده و با مصرف انرژی بالایی بودند در صورتی که امروزه انواع و اقسام گوناگونی دارد که هر کدام از ویژگی مخصوص به خودش برخوردار است. در وب سایت فنی شو به آنها اشاره خواهیم انداخت.
لامپ رشته ای
یک سری از لامپها نسل اولیه محسوب میشوند. هر چند هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرند؛ اما جای خود را به لامپهای جدید و به روز دادهاند. رایج ترین مدل لامپ که هر کدام از ما آن را یک بار هم که شده دیدیم، لامپ رشته ای است. لامپ رشته ای با استفاده از رشته تنگستنی که دارد و با گاز نیتروژن نور را منتشر میکند. لامپ رشته ای عیبی که دارد میزان مصرف انرژی بالای آن است. این مدل لامپ در ولتاژهای گوناگونی تولید میشود که هر کدام از آنها با توجه به سیاستهای کاهش انرژی توصیه نمیشوند.
انواع لامپ هالوژنی
با توجه به نکات گفته شده درباره لامپ رشته ای و مفید نبودن زیاد آن، لامپ هالوژنی به بازار عرضه شد. در لامپ هالوژنی رشته تنگستن در یک پاکت فشرده شفاف قرار دارد و در آن از گاز هالوژن استفاده شده است. وجود گاز هالوژن سبب شده تا تنگستن سیاه و تبخیر نشود و همین طور لامپ طول عمر بیشتری داشته باشد؛ چرا که لامپ رشته ای بین ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ ساعت طول عمر میکند و همین طور انرژی خیلی بالایی دارد.
ویژگیها و معایب لامپ هالوژنی
یکی از ویژگیهایی که لامپ هالوژنی دارد این است که این لامپ دارای مصرف انرژی کمتری است و همین طور سایز این لامپ از رشته ای کوچیکتر است و معمولا یک سال طول عمر دارد. از طرفی قیمت لامپ هالوژی بیشتر است و سریع گرم میشود و همین امر ممکن است خطر آتش سوزی را افزایش دهد. ضمنا از این لامپ به دلیل تنوع رنگ در نور آن، در زیر کابینت هم استفاده میشود. لامپ هالوژن کارایی نسبتا بالایی دارد.
انواع لامپ LED
با توجه به معایبی که دو لامپ بررسی شده دارد؛ امروزه از لامپ ال ای دی به وفور استفاده میشود. لامپ ال ای دی در زمانی که کار میکند اشعه مادون قرمز و فرابنفش تولید نمیکند، همچنین جیوه که مضر است را هم ندارد. ضمنا ال ای دی مقرون به صرفه است و طول عمر چندین برابر، لامپهای معمولی میباشد. ضمنا لامپ ال ای دی نورش نسبت به فلورسنت مستقیم و بیشتر است و شبیه به نور خورشید دارد؛ اما با این توجه که که خیلی کمتر داغ میشود. ضمنا لازم به ذکر است لامپ ال ای دی نسبت به سایر لامپها کمی گران قیمت تر است.
لامپ SMD
لامپ اس ام دی همان لامپ ال ای دی است البته به روز تر و مدرن تر؛ با این تفاوت که دیودهای ساطع کننده نور روی برد لحیم شده است و همین طور چراغ اس ام دی اندازه کوچکتری نسبت به LED دارد.
ویژگیهای لامپ اس ال دی
لامپ اس ای دی هر چند زیر مجموعه ای از لامپ ال ای دی است؛ اما یک سری ویژگیهای خاص خودش را دارد. اولین مورد این است که این مصرف انرژی این لامپ پایین است و همین طور ولتاژی که برای کارکردن نیاز دارد کم است. دیودهایی که در لامپ SMD وجود دارند؛ چون که زیاد هستند، سبب شده طیف رنگی این مدل لامپ زیاد باشد و از آن در جاهای مختلف استفاده شود. لامپ اس ام دی به دلیل همین تنوع رنگ در دکوراسیون داخلی کارایی بالایی دارد. لامپ SMD در برابر لامپ رشته ای ۸۵ درصد کاهش انرژی دارد.
لامپ فلورسنت
لامپ فلورسنت نسبت به لامپهای دیگر انرژی کمتری مصرف میکند و عمر آن هم خیلی بیشتر است. لامپ فلورسنت بدی که دارد مصرف جیوه در آن است. هر چقدر لامپ فلورسنت مقدار پایین جیوه ای که دارد کم است؛ اما بازهم باید مراقب آن بود.
لامپ نئون
لامپ نئون نوع دیگر لامپ است که کمی نسبت به سایرین متفاوت میباشد. این مدل لامپ دارای تخلیه گاز کم فشار است که با قرار دادن دو الکترود در یک پوشش شیشه ای کوچک مونتاژ میشود. لامپ روشنایی استاندارد با مخلوط گاز آرگون و نئون پر میگردد و زمانی که ولتاژ به آن اعمال میشود؛ گاز درخشش کرده و سپس لامپ روشن میشود.
اصطلاحات رایج انواع لامپ
برای این که بتوانید انواع لامپ بهتر بشناسید بهتر است نگاهی به اصطلاحات آنها داشته باشید.
توان: که به آن وات هم گفته میشود، میزان مقدار توانایی برای مدار لامپ است.
بازده: مقدار نوری میباشد که لامپ در ازای انرژی الکتریکی دریافتی تولید خواهد شد.
لومن: به واحدی گفته میشود که میزان روشنایی که لامپ ساطع میکند.
نقد و بررسیها