پروفیل های چوبی از پرکاربرد ترین مواد مورد استفاده در صنعت نجاری می باشد. فعالیت های تجاری در زمینه ی تولید این پروفیل های چوبی از سال ۱۹۷۳ به صورت هدفمند آغاز گردید. آغاز این موج تجاری از سمت اروپا و آمریکای شمالی شکل گرفت و دانش ۳۵ ساله ی مناطق اروپا و آمریکاری شمالی موجب پیشرفت چشمگیر این صنعت در کشورهای مذکور در زمینه ی پروفیل چوبی گردید. به نحوی که اکنون از موفق ترین مناطق تجاری در این زمینه اند. دانشی که موجب بیشرفت این کشور ها در صنعت تولید پروفیل جنس چوبی گردید؛ انتخاب چوب مناسب با هر محصول بوده که موجب پیشرفت در زمینه ی تولید مبلمان مدرن گردیده است.
معمولا برای تولید این مبلمان از چوب های اصطلاحا پخته یا رسیده (چوب هایی که تر نیستند) همچون چوب درخت بلوط استفاده می شود. بالاخره در سال ۱۹۹۱ تولید پروفیل چوبی تبدیل به تجارت اصلی در آمریکای شمالی و اروپا گردید که این با توجه به وجود رقبا دیگری در ساخت و طراحی دکوراسیون چوبی و پروفیل های جنس چوب بود.
رایج ترین پروفیل های چوبی در بازار
روند تولید پروفیل های جنس چوبی شامل مراحل مختلفی از جمله: برش ، پروفیل سازی ، روکش و بسته بندی می باشد. اکنون به یمن گسترش تولیدات چوبی می توان به راحتی به این پروفیل های فشرده و بدون اضافه در چوب دسترسی داشته باشند. در حال حاضر در سایت های مختلفی ایرانی و اروپایی فروش انواع این نوع پروفیل ها با برند های مختلف با انواع قیمت ها صورت می گیرد. برای ساخت پروفیل چوبی باید انتخاب چوب متناسب با نوع محصولی که در نظر دارید باشد
شرکت های بزرگی که اقدام به تولید پروفیل های چوبی می نمایند معمولا سهام داران بزرگ چوب های راش و بلوط اروپایی هستند. از انواع پروفیل چوبی که در بازار موجود است که پروفیل روکش دار نامیده می شود که این پروفیل های روکش دار از چوب ام دی اف، چسب و روکش هایی جهت تزئین این پروفیل ها تهیه می شوند که در ادامه به تشریح این نوع از پروفیل ها خواهیم پرداخت.
مراحل تولید پروفیل های چوبی
روند تولید پروفیل های از جس چوب به این شکل است که الوار های بریده شده را با دستگاه چند تیغ به اندازه های کوچکتری که به اندازه های مد نظر نزدیک است برش می دهند سپس قطعه ی برش داده شده را با رنده به اندازه ی دقیق رنده می کنند. رنده ای که برای این امر انتخاب می شود باید از قدرت کافی برخوردار باشد. بنابراین برای رنده کردن از رنده های رو بلند استفاده می کنیم. چهار طرف چوب رنده شده باید به یک اندازه باشد که معمولا برای این کار از دستگاه های بخصوصی تحت عنوان گنده گیر استفاده می شود سپس با استفاده از دستگاه فرز رو بلند طرح مورد نظر بر روی چوب زده شده و الوار تبدیل به پروفیل می گردد.
پروفیل ام دی اف چه خصوصیت هایی دارد؟
پروفیل ام دی اف هم پروفیل های روکش داری است که در بند های قبل ذکر کردیم به این پروفیل ها پروفیل MDF گفته می شود. ام دی اف مخفف فیبر با تراکم متوسط می باشد. چوب های ام دی اف ماده ای سازگار با محیط زیست است که علت آن محتویات سازنده ی چوب های ام دی اف است. این پروفیل ها با روکش های مختلفی در بازار ارائه می شوند که از جمله ی این روکش ها، روکش های PVC، پلی استایرن، فویل آکریلیک و روکش رنگ می باشد. بهترین و مناسب ترین نوع این روکش ها، روکش PVC است که از دوام، عدم آسیب پذیری و عمربالایی برخوردار است و علاوه بر کیفیت بالا می توان از مزایای این پروفیل ها قیمت مناسب آن را بیان نمود. این روکش در برابر اشعه ماوراء بنفش، رطوبت و تغییرات دما مقاوم بوده و نسبت به سایر روکش ها از لکه گیری نیز در امان است. چسبی که برای تولید پروفیل ام دی اف استفاده می شود چسبی به نام اورتان است که نسبت به سایر چسب ها مقاوم در برابر رطوبت و حلال ها و پاک کننده هاست.
پروفیل های ام دی اف و چوب های آن در صنعت کابینت سازی نیز کاربرد دارد. شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و حرفه ای شدن در این زمینه به آموزش کابینت سازی ما مراجعه کنید.
مزایای پروفیل های MDF
این ماده از الیاف چوب خشک تهیه می شود. پروفیل های ام دی اف روکش دار با استفاده از فشار زیاد و مواد اتصال دهنده و چسبنده تبدیل به قطعات چوبی می گردد.این ماده ی اتصال دهنده لیگنین است که در هنگام گرم شدن، از چوب آزاد می گردد. بنابراین یک ماده ی طبیعی بوده و ضرری با محیط زیست ندارد. این پروفیل ها در برابر رطوبت بسیار مقاوم بوده و قابل مقایسه با چوب است . پروفیل های چوبی به سختی قابل احتراق است و نسبت به سایر پروفیل ها ارزانتر است همچنین در برابر بخار متورم نمی شود و در مقابل قارچ نیز دچار آسیب نمی گردد.
پروفیل چوبی چه کاربردهایی دارد؟
از انواع پروفیل چوبی در ساخت درب و پنجره و قرنیز و امثال آن استفاده می گردد. اکنون نوع جدیدی از پروفیل چوبی در بازار یافت می شود که چوب پلاست نامیده می شوند. چوب پلاست ها کامپوزیت های چوبی هستند که امروزه به اختصار به آن ها WPC می گویند. این پروفیل ها ترکیبی از الیاف چوب طبیعی و پلاستیک و ترموپلاستیک ها هستند. چوب پلاست ها معمولا به عنوان کف پوش، دیوار پوش،نرده، نمای سختمان و سقف کاذب استفاده می شوند.
چه نکاتی را هنگام نصب پروفیل های چوبی باید در نظر گرفت؟
پروفیل ها دارای شیار های باریکی هستند که باعث می شود برای نصب آن ها به یک دیگر دچار مشکل نباشیم این پروفیل ها،برای دیوار های چوبی نیز کاربرد دارد که با اتصال این پروفیل ها از طریق شیار هایشان می توان مونتاژ را انجام داد. البته باید گفت پروفیل ها به شیوه های مختلفی ساخته می شوند که پروفیل های شیار دار تنها یک نوع از این پروفیل ها می باشد.
برای تهیه پروفیل چوبی چقدر باید هزینه کنیم؟
در ادامه به مقایسه ی قیمت های پروفیل ها در داخل و خارج از کشور می پردازیم قیمت پروفیل ها در اروپا چیزی حدود ۲۰ تا ۷۰ یورو می باشد.اما در ایران قیمت پروفیل های چوبی برای هر متر مربع از حدود ۲۰۰ هزار تومان تا ۴۰۰ هزار تومان متغیر است. این محصول چوبی نیز مانند سایر محصولات دارای برند های مختلفی همچون ویستا بست، وین تک، هافمن، ایده ال و یونی وین می باشد.
نقد و بررسیها