قطعات کولر آبی از آن دست قطعات مکانیکی و صنعتی هستند که ساختار و سیستم بسیار پیچیدهای ندارند. افراد مختلف میتوانند بدون داشتن تخصص حرفهای در این قضیه، به نصب و یا تعمیر این قطعات بپردازند.
از آنجا که کولرهای آبی انتخاب بسیاری از خانوادهها به عنوان وسیله سرمایشی است، در این مقاله سعی کردیم با گفتن نکات کلیدی درباره قطعات کولر آبی، آشنایی شما با این قطعات را بیشتر کرده و در نتیجه روند سرویس کولرها را برای شما سریع تر کنیم.
آشنایی تخصصی با کارکرد قطعات کولر آبی
پیش از شروع صحبت درباره قطعات کولر آبی، بهتر است با کارکرد کولر آبی، آشنایی مختصری داشته باشید. در واقع هر چقدر نسبت به کارکرد کولر آبی و قطعات آن آگاه تر باشید، در سرویس کردن قطعات شرایط بهتری پیدا میکنید.
کولر آبی کارکرد بسیار پیچیدهای ندارد. باد سرد در کولر آبی به کمک ۲ جریان اتفاق میافتد. اولی روند جریان آب و دیگری روند گردش هوا است. هر کدام از این مراحل به کمک ۳ نوع قطعات الکتریکی، مکانیکی و ثابت صورت میگیرد.
کولر آبی و قطعات الکتریکی آن
قطعات مکانیکی که به کمک جریان برق کار میکنند، همان قطعات الکتریکی کولر آبی هستند. قطعات کولر آبی به کمک یکدیگر کار میکنند، به این معنا که قطعات الکتریکی با جریان برق به حرکت در میآیند، در ادامه با اتصال به قطعات مکانیکی آنها را نیز به حرکت در میآورند.
در نگهداری و سرویس سالانه این قطعات، توجه لازم را داشته باشید، زیرا هزینه خرید و یا تعمیر این قطعات بالاتر از سایر قطعات کولر آبی است.
تنها قطعاتی از کولر آبی که تعمیر و یا تعویض آنها باید توسط فرد متخصص صورت بگیرد، همین قطعات الکتریکی هستند. دقت کنید که تعمیر و یا تعویض این قطعات در صورت نداشتن ابزار مناسب و تخصص لازم، بسیار خطر آفرین است. در ادامه تمام قطعات الکتریکی موجود در کولر آبی را بررسی خواهیم کرد.
انواع کولرگازی را در این مطلب بخوانید
جعبه تقسیم
کاربرد این قطعه از روی اسم آن مشخص است. جعبه تقسیم برق از آن دست قطعات کولر آبی است که از اهمیت و حساسیت زیادی برخوردار است. در این قطعه انرژی برق دریافت شده به قسمتهای مختلف کولر آبی فرستادی میشود.
درمورد جعبه تقسیم برق کولر آبی یکسری بایدها و نبایدها وجود دارد. این جعبه را با دست خیس لمس نکنید و آن را در جایی قرار دهید که رطوبت زیادی نداشته باشد. این قطعه از طریق یک دکمه شروع به فعالیت کرده و یا فعالیت خودش را متوقف میکند.
پمپ آب
از دیگر قطعات الکتریکی کولر آبی، واتر پمپ یا همان پمپ آب کولر است. نام این قطعه نیز به خوبی کارکردش را توضیح میدهد. پمپ آب در تشتک قرار میگیرد و آبی که از قسمت زیرین وارد آن میشود را از طریق شلنگ انتقال، به قسمتهای مورد نظر میفرستد.
برای روشن کردن کولر آبی، در ابتدا با زدن کلید پمپ آب، پوشالها خیس میشوند. این فرآیند از طریق واتر پمپ صورت میگیرد. سپس بعد از خیس شدن پوشال، کلید موتور را فعال میکنیم.
این قطعه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است به طوری که در هر بار سرویس سالانه، باید از تمیزی و سالم بودن قطعه و لولههای آن اطمینان حاصل کنید تا اگر رسوب و یا قطعات ریزی در آن وجود دارد، آنها را تمیز کنید.
موتور کولر آبی
یکی دیگر از قطعات کولر آبی، دینام و یا موتور آن میباشد. مهم ترین قطعه هر کولر آبی، موتور آن است. دینام به گونهای طراحی شده است که از ۲ سرعت باد پشتیبانی میکند.
زمانی که موتور کولر آبی به حرکت درمیآید، پولی کوچک نیز شروع به حرکت کرده و در نتیجه تسمه به حرکت درمیآید. در ادامه پولی بزرگی که در کولر وجود دارد حرکتش را آغاز کرده و در آخر با چرخیدن پروانه، فرآیند تولید باد اتفاق میافتد.
در مورد موتور کولر آبی بهتر است به چند نکته دقت کنید. دینام را در جایی قرار ندهید که در روند خیس شدن پوشالها بر رویشان آب بریزد. هر ساله دینام را تمیز کرده و آن را روغن کاری کنید تا اصطکاک آن کمتر شود.
کولر آبی و قطعات مکانیکی آن
قطعات مکانیکی کولر آبی به کمک انرژی برقی که از قطعات الکتریکی دریافت میکنند، به حرکت درمیآیند. اگر میخواهید این قطعات مدت زمان طولانی برای شما کار کنند، روغن کاری سالانه آنها را فراموش نکنید. در ادامه ۴ تا از قطعات این کولر را با یکدیگر بررسی میکنیم.
شناور
آشنا ترین قطعه کولر آبی است که میزان ورود آب به تشک را تنظیم میکند. زمانی که تشک خالی از آب باشد، شناور در پایین ترین حالت ممکن خود میایستد. در صورتی که آب مورد نیاز کولر به مقدار کافی در تشک وجود داشته باشد، شناور اجازه ورود آب بیشتر را نمیدهد.
تنظیم بودن شناور بسیار مهم است. اگر شناور در حالت عادی خودش قرار نداشته باشد، یا با ورود آب بسیار زیاد با سرریز شدن آب و هدر رفت آن روبهرو میشویم و یا در صورت کم بود آب با خشکی پوشالها و در نتیجه باد گرم مواجه میشویم.
پولی ها
در کولر آبی ۲ نوع پولی وجود دارد. یکی از پولیها کوچک و دیگری بزرگ است. پولی کوچک به موتور و پولی بزرگ به پروانه وصلی است. این ۲ پولی با تسمه به هم متصل هستند. این ۲ پولی باید در هر سرویس روغن کاری شوند تا در حین کار موتور سر و صدا ایجاد نکنند.
تسمه
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، تسمه به ۲ پولی متصل است. حرکت تسمه انرژی را به پولی بزرگ انتقال داده و در نهایت باعث حرکت پروانه میشود. میزان سفت و یا شل بودن تسمه بسیار مهم است زیرا در صورت تنظیم نبودن، باعث ایجاد سر و صدا میشوند.
پروانه
این یکی از قطعات کولر آبی با حرکت خود موجب تولید باد میشود. مخزنی به شکل حلزون در وسط کولر وجود دارد. تنظیم بودن پروانه کولر آبی بسیار مهم است در غیر این صورت انرژی تولید شده توسط دینام هدر میرود.
در تشریح قطعات کولر آبی اصلا به روغن کاری و اهمیت یاتاقانها اشاره نشده درحالیکه قطعه ای بسیار مهم است و اگر سرویس،روغنکاری و درصورت لزوم به موقع تعویض نشود موجب فشار مضاعف به دینام و در موارد گیرپاچ موجب سوختن موتور(دینام)خواهد شد
با سلام، روش روغن کاری دینام و طریقه باز کردن آن را جهت روغن کاری تشریح نمایید.