لقمه ریل آسانسور و مهم ترین ویژگی های آن

لقمه ریل آسانسور

لقمه ریل آسانسور یکی از قطعات مهم در آسانسور است. این قطعه بر خلاف ظاهر ساده و کوچکی که دارد، در انواع مختلفی ساخته می شود و نقش مهمی را در خصوص ثابت ماندن و محکم شدن اجسام نگهدارنده را به هم ایفا می کند. به طور مثال هنگام استفاده از لیمیت سوئیچ از همین لقمه ها برای ثابت نگه داشتن بازو یا دسته (اهرم) نگه دارنده سنسور شالتر پروانه ای به ریل آسانسور استفاده می شود.

این قطعه با نام بست آسانسور نیز شناخته شده است. در ادامه برای آشنایی بیشتر با فنی شو همراه باشید.

انواع لقمه ریل آسانسور

به طور کلی می توان لقمه ها را به دو دسته تقسیم بندی کرد؛ لقمه پرسی و قالبی. لقمه ها از جنس فولاد یا چدن هستند .

لقمه ریل آسانسور چیست؟

لقمه یا بست آسانسور و وزنه تعادل تابع نوع آسانسور و طول ریل می باشند. نکته بسیار مهمی که در خصوص بست آسانسور باید بدانید آن است که چنانچه از نصب و راه اندازی آسانسور، سال ها گذشت و حتی در صورت نشست ساختمان و تحت فشار و خمش قرار گرفتن ریل های آسانسور، بست ها همچنان می بایست ثابت و در جای خود محکم باقی بمانند و هیچگونه صدمه ای نبینند. البته بهتر است که به نکته قبلی این مطلب را اضافه کنیم که ممکن است در اثر تغییر درجه حرارت و انبساط طولی خمش ریل رخ دهد که حتی در چنین وضعیتی نیز لقمه ریل ها یا بست آسانسور نباید تحت تأثیر نیرو ها قرار بگیرند و در جای خود شل بشوند

شرایط بسیار مهم نصب لقمه ریل آسانسور

در هنگام نصب و اجرای سفت کاری براکت بر روی ریل باید نکات مهمی را در نظر بگیرید:

  • تمام سطح لقمه ریل می بایست روی براکت قرار گیرد. در صورتی که شرط ۱ انجام نشود یعنی لقمه نگهدارنده کج و یا سفت بسته نشود یا حتی به صورت شکسته (دفورمه) قرار گیرد، باید توجه داشت که ایراد از بست نگه دارنده است و باید تعویض شود و یا اینکه باید نسبت به کنترل و اصلاح وضعیت قرار گیری براکت یا ریل وارد عمل شد.
  • درب و ریل کار یا نصاب و راه انداز آسانسور به هیچ عنوان حق جوشکاری کناره لقمه با سطح براکت را نداشته باشند. این کار به طور کلی ممنوع می باشد در ادامه چگونگی اتصال لقمه را با براکت توضیح خواهیم داد .

در آسانسورهایی با ارتفاع کمتر از ۴۰ متر اکثرا از بست های نوع ریختگی و در ارتفاع های بیش از ۴۰ متر از بست های نوع فنری استفاده می کنند .

نکته ای طلایی از لقمه ریل آسانسور

در ساختمان هایی با ارتفاع بیشتر از ۴۰ متر در اثر نشست مصالح و بتن و حتی جابه جایی بار سنگین توسط کابین آسانسور و یا تغییر درجه حرارت محیط، ریل ها باید بتوانند انبساط طولی داشته باشند و داخل لقمه ریل سرخورده و بصورت عمودی جا به جا شوند، ‌برای این منظور می بایست از بست خاصی که به طور رایج با نام بست فنری نام برده می شود، استفاده شود. این نوع لقمه ریل آسانسور (بست آسانسور) در سایز ها و اندازه های مختلفی توسط سازندگان بر اساس بازار مصرف برای مهندس های طراح و نصاب راه انداز های آسانسور، تولید می شود.

ساختمان هایی با ارتفاع بلند که در مکان های زلزله خیز ساخته می شوند و برج های مخابراتی که در حال ارتعاشات و نوسان مداوم هستند یا حتی بدلیل ویژگی کاهش حجم بتن به کار رفته در ساختمان که در اوایل ساخت کاهش حجم بیشتر است و رفته رفته این کاهش حجم کمتر می شود و حتی ایجاد خمش در ریل آسانسور که معمولا به دلیل آزاد بودن سر و انتهای ریل در داخل چاه حداکثر فشار نیروی اصطکاکی در براکت های وسط چاه صورت می گیرد، به دلایل ذکر شده در این متن ما مجبوریم که از لقمه ریل هایی در آسانسور بهره ببریم که بتواند تمامی مشکلات را پوشش داده و همچنین از اصطکاک کمتری برخوردار باشد.

نصب لقمه ریل آسانسور

برای نصب شما ابتدا می بایست براساس ریلی که در چاه آسانسور دارید و طریقه مهار آن، براکت و بست مورد نظرتان را سفارش دهید. معمولا سه نوع لقمه A11 و A13 و  A17 لقمه های رایجی اند که مثلا از لقمه a11 برای ریل T50 ,T 70 اسفاده می شود و مقدار گشتاور مهره های اتصال لقمه نگهدارنده ریل ۲۵(Nm) می باشد. برای نصب لقمه شما باید براکت را نصب کنید، سپس بست چدنی را در روبروی سوراخ پیچ براکت قرار دهید. سپس پیچ مورد نظر بست را به داخل بندازید و سپس یک لاتون (جهت تنظیم فواصل) یک واشر تخت و یک واشر فنری و سپس مهره مورد نظر پیچ را به داخل آن می اندازید و آن را محکم می بندید و دقت کنید که لقمه به صورت صاف و به دور از هرگونه کجی قرار گرفته باشد.

امروزه از براکت های خاصی استفاده می کنند که شامل قطعاتی است که سطح تماس پشت ریل با براکت و لبه های لقمه های براکت کمترین مقدار تماس و اصطکاک را دارند. شما می توانید در مقاله آموزش نصب آسانسور می توانید با لقمه ریل های آسانسور یا بست در آسانسور بیشتر آشنا شوید.

مدیر سایت

نقد و بررسی‌ها

دیدگاه خود را بیان کنید :